Recepty

Poctivý segedínský guláš jako od babičky

Segedínský guláš je oblíbené jídlo mnoha Čechů a Slováků. Spojuje chuť vepřového masa, kysaného zelí a sladké papriky v lahodné omáčce, která se skvěle hodí k houskovému knedlíku. Recept není složitý, ale chce to trochu času a trpělivosti.

Ingredience (4–6 porcí):

  • 800 g vepřového plecka nebo krkovice
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • voda nebo vývar na podlití
Foto: facebook.com

Postup:

  1. Příprava surovin:
    Nejprve si nakrájejte maso na větší kostky, přibližně 3×3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisujte nebo jemně nasekejte.
  2. Základ guláše:
    Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Důkladně míchejte, aby se nepřipálila. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a krátce ho osmahněte.
  3. Koření a maso:
    Zasypte paprikou, promíchejte a ihned přidejte maso – paprika by se mohla spálit a zhořknout, takže je důležité ji hned po přidání zchladit masem. Maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo.
  4. Dlouhé dušení:
    Přidejte kmín, bobkový list, osolte, opepřete a podlijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo zčásti ponořené. Přikryjte poklicí a nechte dusit na mírném plameni cca 45 minut, dokud nebude maso téměř měkké.
  5. Zelí:
    Mezitím si připravte zelí. Pokud je příliš kyselé, můžete ho krátce propláchnout vodou. Nakrájejte ho na menší kousky a po 45 minutách dušení přidejte k masu. Podle potřeby opět trochu podlijte a pokračujte v dušení dalších 20–30 minut.
  6. Zahuštění a dokončení:
    Ve smetaně rozmíchejte mouku a za stálého míchání vlijte do guláše. Nechte provařit alespoň 10 minut, aby se mouka dobře rozvařila a omáčka zhoustla. Dochutěte solí, pepřem a případně ještě trochou česneku nebo šťávy ze zelí, pokud chcete výraznější chuť.
Foto: facebook.com

Podávání:

Segedín chutná nejlépe s houskovým knedlíkem, ale můžete ho podávat i s vařenými bramborami nebo chlebem. Jídlo je ještě lepší druhý den, kdy se chutě krásně rozleží.

Segedínský guláš je jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou kus tradice a domácké pohody. Není nad to, když se z kuchyně line vůně dušeného masa a koření, a celá rodina se těší na pořádný talíř sytého jídla. Ačkoli může příprava chvíli trvat, výsledek rozhodně stojí za to. Navíc si ho můžeš uvařit i dopředu – guláš ohřátý druhý den je často ještě chutnější. Tak si nezapomeň přidat knedlík, dobré pivo nebo třeba kyselou okurku a vychutnej si klasiku, která nikdy neomrzí.

Jakub Nový

Recent Posts

Toxické materiály v domácnosti: skrytá hrozba každodenního života, jak je nahradit?

Mnoho lidí si myslí, že jejich domov je bezpečné místo, kde nejsou vystaveni žádným rizikům.…

20. dubna 2025

Horoskop: Průvodce hvězdami a lidským osudem

Horoskop je pojem, který v sobě nese mnohem víc než jen každodenní předpověď v časopise.…

18. dubna 2025

Příběhy schované v denících: Tajemství, které mi děda zanechal

Matěj měl dědu ze všech lidí na světě nejraději. Každé léto za ním jezdil na…

15. dubna 2025

Jak ušetřit při dovolené: tipy pro chytré cestovatele

Dovolená je pro mnoho lidí tou nejpříjemnější částí roku – čas odpočinku, dobrodružství a nových…

14. dubna 2025

Rychlá, laciná a zdravá snídaně: Jak na to?

V dnešní uspěchané době hledáme způsoby, jak ušetřit čas i peníze, aniž bychom museli slevit…

13. dubna 2025

Astrologický kalendář duben 2025: Jak úplněk, zatmění a retrográdní Merkur ovlivní tvé znamení

Astrologický kalendář duben 2025 přináší mimořádně silné konstelace, které ovlivní naše emoce, rozhodování i každodenní…

12. dubna 2025