Segedínský guláš je oblíbené jídlo mnoha Čechů a Slováků. Spojuje chuť vepřového masa, kysaného zelí a sladké papriky v lahodné omáčce, která se skvěle hodí k houskovému knedlíku. Recept není složitý, ale chce to trochu času a trpělivosti.
Ingredience (4–6 porcí):
- 800 g vepřového plecka nebo krkovice
- 500 g kysaného zelí
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- sůl a pepř podle chuti
- voda nebo vývar na podlití

Postup:
- Příprava surovin:
Nejprve si nakrájejte maso na větší kostky, přibližně 3×3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisujte nebo jemně nasekejte. - Základ guláše:
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Důkladně míchejte, aby se nepřipálila. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a krátce ho osmahněte. - Koření a maso:
Zasypte paprikou, promíchejte a ihned přidejte maso – paprika by se mohla spálit a zhořknout, takže je důležité ji hned po přidání zchladit masem. Maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. - Dlouhé dušení:
Přidejte kmín, bobkový list, osolte, opepřete a podlijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo zčásti ponořené. Přikryjte poklicí a nechte dusit na mírném plameni cca 45 minut, dokud nebude maso téměř měkké. - Zelí:
Mezitím si připravte zelí. Pokud je příliš kyselé, můžete ho krátce propláchnout vodou. Nakrájejte ho na menší kousky a po 45 minutách dušení přidejte k masu. Podle potřeby opět trochu podlijte a pokračujte v dušení dalších 20–30 minut. - Zahuštění a dokončení:
Ve smetaně rozmíchejte mouku a za stálého míchání vlijte do guláše. Nechte provařit alespoň 10 minut, aby se mouka dobře rozvařila a omáčka zhoustla. Dochutěte solí, pepřem a případně ještě trochou česneku nebo šťávy ze zelí, pokud chcete výraznější chuť.

Podávání:
Segedín chutná nejlépe s houskovým knedlíkem, ale můžete ho podávat i s vařenými bramborami nebo chlebem. Jídlo je ještě lepší druhý den, kdy se chutě krásně rozleží.
Segedínský guláš je jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou kus tradice a domácké pohody. Není nad to, když se z kuchyně line vůně dušeného masa a koření, a celá rodina se těší na pořádný talíř sytého jídla. Ačkoli může příprava chvíli trvat, výsledek rozhodně stojí za to. Navíc si ho můžeš uvařit i dopředu – guláš ohřátý druhý den je často ještě chutnější. Tak si nezapomeň přidat knedlík, dobré pivo nebo třeba kyselou okurku a vychutnej si klasiku, která nikdy neomrzí.