Pokud toužíte po nadýchaném domácím chlebu, tradiční recept od turecké babičky je tím pravým řešením. Tento fluffy domácí chléb recept od turecké babičky kombinuje jednoduché ingredience s osvědčenými postupy, které zaručují měkký a chutný výsledek.
Ingredience
Pro kvásek:
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 25 g cukru
- 8 g sušeného droždí
- 25 g pšeničné mouky
Pro těsto:
- 30 g změklého másla
- 500 g prosáté pšeničné mouky
- 1 lžička soli
- 100 g další prosáté pšeničné mouky
Pro dokončení:
- 30 g změklého másla na potření těsta
- Olej na vymazání mísy
- 1 žloutek
- 30–40 ml mléka
Postup
- Příprava kvásku: Smíchejte teplou vodu, teplé mléko, cukr a sušené droždí. Přidejte 25 g mouky a míchejte dohladka. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat na teplém místě, dokud směs nezačne pěnit.
- Příprava těsta: Do kvásku přidejte změklé máslo a promíchejte. Přisijte 500 g mouky a sůl, míchejte, dokud nevznikne soudržné těsto. Přidejte dalších 100 g mouky a hněťte těsto rukama 5–7 minut, dokud nebude měkké a nelepivé.
- První kynutí: Vytvořte z těsta hladkou kouli, vložte ji do lehce vymazané mísy, přikryjte fólií a utěrkou. Nechte kynout 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování chleba: Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na obdélník. Povrch potřete změklým máslem, srolujte do rolády a povrch nařízněte diagonálními zářezy. Konce utěsněte a vytvarujte bochník.
- Druhé kynutí: Navlhčete pečicí papír studenou vodou a vyložte jím dvě formy na chléb. Rozdělte těsto na poloviny a vložte do připravených forem. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte žloutek s mlékem a potřete povrch bochníků. Pečte 30–35 minut, dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu a při poklepání nezní dutě.
- Dokončení: Nechte chléb mírně vychladnout před krájením. Podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.

Tento fluffy domácí chléb recept od turecké babičky vám přinese nadýchaný a chutný chléb, který si zamilujete. Díky kombinaci mléka, másla a tradičních postupů získáte pečivo s měkkou střídou a zlatavou kůrkou, ideální pro každodenní konzumaci.