Fluffy domácí chléb recept od turecké babičky

foto: infoden.cz

Pokud toužíte po nadýchaném domácím chlebu, tradiční recept od turecké babičky je tím pravým řešením. Tento fluffy domácí chléb recept od turecké babičky kombinuje jednoduché ingredience s osvědčenými postupy, které zaručují měkký a chutný výsledek.​

Ingredience

Pro kvásek:

  • 200 ml teplé vody​
  • 200 ml teplého mléka​
  • 25 g cukru​
  • 8 g sušeného droždí​
  • 25 g pšeničné mouky​

Pro těsto:

  • 30 g změklého másla​
  • 500 g prosáté pšeničné mouky
  • 1 lžička soli​
  • 100 g další prosáté pšeničné mouky​

Pro dokončení:

  • 30 g změklého másla na potření těsta​
  • Olej na vymazání mísy​
  • 1 žloutek​
  • 30–40 ml mléka​

Postup

  1. Příprava kvásku: Smíchejte teplou vodu, teplé mléko, cukr a sušené droždí. Přidejte 25 g mouky a míchejte dohladka. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat na teplém místě, dokud směs nezačne pěnit.​
  2. Příprava těsta: Do kvásku přidejte změklé máslo a promíchejte. Přisijte 500 g mouky a sůl, míchejte, dokud nevznikne soudržné těsto. Přidejte dalších 100 g mouky a hněťte těsto rukama 5–7 minut, dokud nebude měkké a nelepivé.​
  3. První kynutí: Vytvořte z těsta hladkou kouli, vložte ji do lehce vymazané mísy, přikryjte fólií a utěrkou. Nechte kynout 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.​
  4. Tvarování chleba: Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na obdélník. Povrch potřete změklým máslem, srolujte do rolády a povrch nařízněte diagonálními zářezy. Konce utěsněte a vytvarujte bochník.​
  5. Druhé kynutí: Navlhčete pečicí papír studenou vodou a vyložte jím dvě formy na chléb. Rozdělte těsto na poloviny a vložte do připravených forem. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut.​
  6. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte žloutek s mlékem a potřete povrch bochníků. Pečte 30–35 minut, dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu a při poklepání nezní dutě.​
  7. Dokončení: Nechte chléb mírně vychladnout před krájením. Podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.​
foto: facebook.com

Tento fluffy domácí chléb recept od turecké babičky vám přinese nadýchaný a chutný chléb, který si zamilujete. Díky kombinaci mléka, másla a tradičních postupů získáte pečivo s měkkou střídou a zlatavou kůrkou, ideální pro každodenní konzumaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nine + four =