Tento jogurtový koláč je ideální volbou, když máš chuť na něco sladkého, ale nechceš trávit hodiny v kuchyni. Je vláčný, jednoduchý na přípravu a můžeš ho obměňovat podle sezónního ovoce nebo toho, co máš právě doma.
Ingredience:
- 1 kelímek bílého jogurtu (150–200 g)
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 1 kelímek cukru krupice (případně třtinového)
- ½ kelímku oleje (např. slunečnicového)
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
- ovoce dle chuti (např. borůvky, jahody, meruňky, jablka, švestky…)
- máslo a mouka nebo pečicí papír na vymazání/vyložení formy
- případně moučkový cukr na posypání

Postup:
- Předehřej troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Připrav si formu na pečení – ideální je dortová forma nebo menší plech. Vymaž ji máslem a vysyp moukou, nebo vylož pečicím papírem.
- Do mísy rozklepni vejce a přidej cukr a vanilkový cukr. Pomocí metly nebo mixéru vyšlehej do pěny, aby směs zesvětlala.
- Přidej jogurt a olej a dobře promíchej. Pak přisyp mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vše důkladně promíchej, dokud nevznikne hladké těsto.
- Nalij těsto do připravené formy a rovnoměrně ho rozprostři.
- Navrch polož ovoce. Pokud používáš větší kusy (např. jablka nebo meruňky), nakrájej je na menší kousky. Pokud chceš, můžeš ovoce trochu obalit v mouce, aby během pečení nekleslo ke dnu.
- Vlož do trouby a peč asi 30–40 minut. Délka pečení se může mírně lišit podle typu trouby a výšky těsta. Koláč je hotový, když je povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
- Po upečení nech koláč chvíli vychladnout, poté ho můžeš poprášit moučkovým cukrem a podávat.
Tipy a obměny:
- Do těsta můžeš přidat trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry pro svěží chuť.
- Pokud máš rád kokos, přisyp do těsta lžíci kokosové moučky.
- Místo čerstvého ovoce můžeš použít i kompotované ovoce, ale nezapomeň ho dobře osušit.
- Koláč se skvěle hodí i jako základ pro drobenku – smíchej máslo, cukr a mouku a posyp povrch před pečením.