Rychlý jogurtový koláč s ovocem, který zvládne každý a chutná jako od babičky

Foto. Infoden.cz

Tento jogurtový koláč je ideální volbou, když máš chuť na něco sladkého, ale nechceš trávit hodiny v kuchyni. Je vláčný, jednoduchý na přípravu a můžeš ho obměňovat podle sezónního ovoce nebo toho, co máš právě doma.

Ingredience:

  • 1 kelímek bílého jogurtu (150–200 g)
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1 kelímek cukru krupice (případně třtinového)
  • ½ kelímku oleje (např. slunečnicového)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
  • ovoce dle chuti (např. borůvky, jahody, meruňky, jablka, švestky…)
  • máslo a mouka nebo pečicí papír na vymazání/vyložení formy
  • případně moučkový cukr na posypání
Foto. Infoden.cz

Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Připrav si formu na pečení – ideální je dortová forma nebo menší plech. Vymaž ji máslem a vysyp moukou, nebo vylož pečicím papírem.
  2. Do mísy rozklepni vejce a přidej cukr a vanilkový cukr. Pomocí metly nebo mixéru vyšlehej do pěny, aby směs zesvětlala.
  3. Přidej jogurt a olej a dobře promíchej. Pak přisyp mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vše důkladně promíchej, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Nalij těsto do připravené formy a rovnoměrně ho rozprostři.
  5. Navrch polož ovoce. Pokud používáš větší kusy (např. jablka nebo meruňky), nakrájej je na menší kousky. Pokud chceš, můžeš ovoce trochu obalit v mouce, aby během pečení nekleslo ke dnu.
  6. Vlož do trouby a peč asi 30–40 minut. Délka pečení se může mírně lišit podle typu trouby a výšky těsta. Koláč je hotový, když je povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
  7. Po upečení nech koláč chvíli vychladnout, poté ho můžeš poprášit moučkovým cukrem a podávat.

Tipy a obměny:

  • Do těsta můžeš přidat trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry pro svěží chuť.
  • Pokud máš rád kokos, přisyp do těsta lžíci kokosové moučky.
  • Místo čerstvého ovoce můžeš použít i kompotované ovoce, ale nezapomeň ho dobře osušit.
  • Koláč se skvěle hodí i jako základ pro drobenku – smíchej máslo, cukr a mouku a posyp povrch před pečením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × five =