Rychlý a zdravý oběd: Kuřecí stir-fry se zeleninou a rýží

Foto: facebook.com

Ingredience (na 2 porce):

  • 2 kuřecí prsa (cca 300 g)
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky (nejlépe s nízkým obsahem soli)
  • 1 lžička sezamového oleje (nebo olivového)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru (čerstvého nebo sušeného)
  • Sůl, pepř dle chuti
  • 120 g rýže (ideálně basmati nebo jasmínové)
  • Sezamová semínka a čerstvá petržel nebo koriandr na posypání (volitelné)
Foto: facebook.com

Postup:

  1. Příprava surovin
    Nejdříve si dej vařit rýži podle návodu na obalu – většinou to trvá kolem 10–12 minut. Mezitím si připrav zeleninu: papriku nakrájej na proužky, cuketu na půlkolečka, mrkev na tenké nudličky (ideálně škrabkou nebo spiralizérem), cibuli nadrobno a česnek nasekej najemno. Kuřecí prsa očisti a nakrájej na tenké nudličky.
  2. Restování masa
    Na větší pánvi nebo woku rozpal sezamový olej. Přidej kuřecí maso, zázvor a trochu pepře. Smaž na středním ohni asi 5–6 minut, dokud maso není propečené a lehce zlatavé.
  3. Přidání zeleniny
    K masu přidej cibuli, česnek a mrkev. Po chvilce přidej i papriku a cuketu. Restuj vše dohromady asi 5 minut – zelenina by měla zůstat křupavá, ne rozvařená.
  4. Dochucení
    Přilij sójovou omáčku, případně přidej trochu vody, pokud je směs moc suchá. Osol podle chuti – pozor, sójová omáčka už je slaná. Můžeš přidat špetku chilli nebo pár kapek limetkové šťávy pro svěžest.
  5. Servírování
    Na talíř dej porci rýže, na ni navrstvi zeleninovou směs s kuřecím masem. Posyp sezamem a bylinkami. A je hotovo!

Proč je tenhle oběd skvělý?

  • Rychlost: Do 25 minut máš jídlo na stole.
  • Vyváženost: Kombinuje bílkoviny (kuřecí maso), komplexní sacharidy (rýže) a vlákninu (zelenina).
  • Zdravost: Není smažený, neobsahuje zbytečný tuk ani cukr, minimum soli.
  • Variabilita: Můžeš obměňovat zeleninu (brokolice, hrášek, baby špenát, houby), maso (krůtí, tofu, krevety) i přílohu (quinoa, celozrnné nudle, kuskus).

Tipy na závěr:

  • Pokud chceš vegetariánskou verzi, nahraď kuřecí maso tofu nebo tempehem.
  • Pro extra výživnost můžeš rýži vyměnit za hnědou rýži nebo jáhly.
  • Místo smažení můžeš zeleninu i maso upéct v troubě – ideálně na plechu s pečicím papírem, potřené olejem a okořeněné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 2 =