Čokoládový koláč je klasika, která nikdy nezklame. Vůně rozpuštěné čokolády, jemná struktura a intenzivní chuť dělají z tohoto dezertu opravdový zážitek. Ať už hledáš něco k odpolední kávě, dezert na oslavu nebo jen sladkou tečku za víkendovým obědem, tenhle recept tě nezklame. Navíc je jednoduchý, rychlý a zvládneš ho i bez speciálních cukrářských dovedností.
Co budeš potřebovat:
- 200 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa)
- 150 g másla
- 150 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- volitelně: moučkový cukr na posypání, šlehačku nebo zmrzlinu k podávání

Postup krok za krokem:
- Předehřej troubu na 180 °C. Připrav si kulatou dortovou formu (cca 22 cm), vymaž ji máslem a vysyp moukou, nebo použij pečicí papír.
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (opatrně, po krátkých intervalech) rozpusť čokoládu s máslem. Míchej do hladka a nech pár minut zchladnout.
- Vejce s cukrem vyšlehej do světlé pěny. Trvá to pár minut, ale výsledkem bude krásně nadýchané těsto.
- Vmíchej čokoládovou směs do vyšlehaných vajec a jemně spoj stěrkou.
- Smíchej mouku, prášek do pečiva a sůl, a postupně přidávej k čokoládovému těstu. Míchej jen tolik, aby se suroviny spojily – čím méně, tím lépe.
- Těsto nalij do formy a dej péct do předehřáté trouby na cca 25–30 minut. Povrch by měl být pevný, ale vnitřek zůstane měkký a vláčný – tak to má být.
- Nech koláč vychladnout, nejdřív ve formě, pak ho opatrně vyjmi. Můžeš ho posypat moučkovým cukrem, ozdobit čerstvým ovocem nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tipy a obměny:
- Chceš bezlepkovou verzi? Vyměň hladkou mouku za mandlovou nebo kukuřičnou.
- Pro extra chuť přidej do těsta špetku skořice, vanilkový extrakt nebo trochu silné kávy.
- Do středu koláče můžeš přidat i kousek čokolády navíc – při pečení se krásně rozteče.
Tento koláč je dokonalým spojením jednoduchosti a luxusu. Hodí se k jakékoli příležitosti a zaručeně potěší každého milovníka čokolády. Nezůstane ani drobek – to ti slibuju! 🍫